Bedriftsbesøk Flåtnes Elektro-Mek AS

Publisert av Kåre Henry Simonsen den 11.11.21.

Novembermøtet hadde vi denne gangen som et bedriftsbesøk på Flåtnes Elektro-Mek AS. Vi ble hjertelig mottatt av gamlesjefen sjøl, Lars Flåtnes, og ny adm.dir. Ole Christian Dalseth, som også er svigersønnen til Lars. Lars hadde tent i peisen i den koselige peisestua, som er en del av bedriften. Svært få restauranter og spisesteder har et så fint rom å by sine gjester som dette rommet, med gedigen lysekrone, en hel glassvegg, peis og polert larvikitt på gulvet.

Et nydelig langbord var dekket på for oss, og Lars tok oss med gjennom sin historie som gründer og bedriftsleder. Det var en historie preget av store oppturer, men også motgang og nedturer. Bedriftene hans har vært små, store og passe. Han begynte med å kjøpe et sveiseapparat på avbetaling og sveiset sirlige rammer til blyglasspeil. Tretti kroner tjente han på hvert speil, og det var mye arbeid. Slik det har blitt en vane for Lars som bedriftseier, så pløyde han inntjent kapital ned i firmaet. De 300 kronene han hadde tjent pløyde han bokstavelig talt ned i familiens åker på Vennerød. Han trodde pengene var tapt, men faren pløyde nesten hele jordet om igjen, og lommeboka kom til rette. Gradvis ble sveiseapparatet hans.

Etter store oppturer med nesten 100 ansatte i firmaet, og en solid nedtur da markedene gikk ned, har han havnet på at passe stort er viktig, ikke større enn at han har full oversikt og kontroll. En kongstanke har vært å betale gjeld så fort som mulig, det gir frihet og handlingsrom. De som er ansatt, er mennesker han vet han kan stole på. Tillit og åpenhet er fundamenter i firmaet. Da vi ble vist rundt, kunne vi se at verdiene blir etterlevd. På veggene hang tavler med firmaets mål, og måloppnåelse etter ulike parametre, med små grønne eller røde magnetknotter på. Det var så å si bare grønne knotter i bruk. Alle som går forbi, kan med et øyekast se hvordan man ligger an. Likeens er de ansattes kompetanseplaner slått opp. Noen har jobbet lenge, og har ikke så mange nye punkter de skal lære, mens nyansatte har en lengre liste.  Gjør det enkelt og effektivt, sier Lars. Ole Christian fyller inn med tekniske detaljer når vi geleides rundt.

Så benker vi oss, og får servert nydelige snitter fra Flykafeen. Praten går som vanlig godt, og mange gav uttrykk for at de var imponert over hva Lars og hans folk får til. Særlig når han fortalte at det kom kundene direkte til gode, dersom de klarte å kutte ned på produksjonskostnadene. Kundene ble ganske forbauset når han kom og fortalte, at nå ble varene billigere. Sånt gjør at man beholder kundene. Lars trenger ikke å bruke mye penger til reklame. Reklame er vel heller noe han sponser lag og foreninger med… Om kort tid trer Lars tilbake. Firmaet er solgt til Otterlei Group, og bedriften skal drive videre under deres eierskap, med Ole Christian som adm.dir. Lars kommer ikke til å sitte med hendene i fanget, men finner nye arenaer for sitt virke.

Han viste oss også hvor mye firmaet betyr for offentlig velferd i samfunnet vårt: 70 grunnskoleelever, 46 kommunale barnehageplasser, 8 sykehjemsplasser eller 12 offentlige ansatte kan man få for de verdiene som firmaet skaper. Disse ringvirkningene presenterte han for NHO i en samling, og mange store firmaer har snappet opp denne måten å presentere verdien som skapes i deres bedrift på.

Til slutt sier Lars at han syns Lions driver et så bra arbeid for andre, at han gjerne ville gi oss 5000 kroner på vegne av sine firmaer. Vi som var gjestene hans denne kvelden, brøt ut i spontan applaus. Så hyggelig, på alle måter. En meget interessant orientering, nydelig servering og til slutt en raus gave.

Lars Viggo, som ordnet dette besøket for oss, takket Lars og Ole Christian med en flaske vin, og Jan Oddvar gav dem to Lions-kalendere før vi vendte nesa hjemover igjen.